A pólónyomtatás az egyik legnépszerűbb megoldás, ha az a cél, hogy a cég logóját széles körben is megjelenítsük, például a szállodai vagy gyári dolgozók, esetleg futárok ruházatán. Ezzel kapcsolatban azonban felmerülhet egy fontos kérdés: DTF vagy szitanyomás legyen a technika, amivel a nyomatok rákerülnek az anyagra?

Mai cikkünkben bemutatjuk, hogy mit kell tudni ezekről a nyomtatási eljárásokról, és azt is elmondjuk, hogy miben különböznek egymástól, ezzel egy kis segítséget adva a választáshoz.


Mi az a DTF-technológia?


A DTF egy mozaikszó, a “Direct to Film” kifejezés rövidítése, amely egy újfajta nyomtatási eljárás. Lényege, hogy a képeket egy speciális filmre nyomtatják, majd ezt a filmet hőprés segítségével a textilre helyezik.

Az eljárás csak nemrég vált népszerűvé a textiliparban, ami annak köszönhető, hogy egyszerű az előkészítése, és ha kis darabszámot szeretnénk nyomtatni az adott termékből, akkor azt olcsón tehetjük meg.


Mit kell tudni a szitanyomásról?


A DTF-technológiával ellentétben a szitanyomás egy régebbi nyomtatási megoldás, amit már régóta széles körben használnak. Eredetileg Kínából, illetve Japánból származik, Európában pedig a 19. században terjedt el, és azóta is töretlen a népszerűsége.

Az eljárás során egy finom hálón keresztül viszik fel a festéket a textilre, így készül a minta, amit meg szeretnénk jeleníteni az adott terméken, például a pólókon. A szitanyomás alapvetően kétféleképpen történhet.

Az egyik módszer a direkt nyomtatás, melynek során közvetlen felületi nyomtatás történik. A másik pedig a transzfernyomtatás, amikor is a megjeleníteni kívánt minta egy speciális hőprés segítségével, tulajdonképpen “vasalva” kerül az anyagra.


DTF vagy szitanyomás: a legfontosabb különbségek


A DTF vagy a szitanyomást válasszuk, amikor például pólókra szeretnénk logót nyomtatni? Nos, mindkettő jó megoldás lehet, mert mindkét eljárásnak megvannak a maga előnyei, amiket sorra kell venni a döntés előtt.

A DTF-technológia kiválóan alkalmas arra, hogy részletgazdag, sok színt tartalmazó mintákat jelenítsünk meg az anyagon, és kis darabszámban állítsuk elő a nyomtatott termékeket. Mivel a megvalósításhoz nincs szükség drága sziták, illetve képernyők alkalmazására, így kisebb megrendelések esetén költséghatékonyabb nyomtatást tesz lehetővé.

A szitanyomás remek választás az egyszerűbb dizájnnal rendelkező minták nyomtatására, és a nagyobb darabszámú termékek előállítására. Ha nemcsak néhány logózott pólóra vagy más textilre van szükségünk, hanem nagyobb mennyiségre szeretnénk leadni a rendelést, akkor ez az eljárás lesz a költséghatékonyabb.


Amiben a szitanyomás egyértelműen jobban teljesít


A szitanyomás alkalmazásával magas minőségű, nagy ellenálló-képességű nyomatokat lehet létrehozni, amik rendkívül tartósak lesznek. Még akkor is sokáig szépek maradnak, ha a nyomott termékeket, például pólókat minden nap használjuk, és a rendszeres igénybevétel miatt gyakran mossuk őket.

Ha tehát a minőség és a nyomatok időtállósága egy kiemelten fontos szempont, akkor mindenképp a szitanyomás mellett érdemes dönteni.

Nálunk hozzáértő szakemberek végzik el a szitanyomást, a legjobb eredményt nyújtó eszközökkel és textilekkel. A kínálatunkban nagyon sokféle, kiváló minőséget képviselő, márkás póló és egyéb kiegészítő is elérhető, amiken szép és időtálló nyomatok – például logók – hozhatók létre. 


Ha bizonytalan vagy a technikát vagy a termékeket illetően, akkor bátran keress fel minket, kollégáink készségesen segítenek!